Erika Mul
Yoga World
Recept

Jamu mot förkylning

På Bali dricker man mycket hellre jamu än går till en doktor när förkylningstiderna närmar sig. Jamu är en dryck, en indonesisk naturmedicin med över 1000 år på nacken, som brukar varieras beroende på sjukdom och person. Stående ingredienser är dock gurkmeja, ingefära och honung. Utöver det brukar även citron eller apelsin att ingå.

När jag är i Ubud föredrar jag att dricka min jamu kall men i Sverige tycker jag det finns en fördel med att dricka den som te istället. Jag brukar även byta ut citrusfrukt mot mynta istället – tycker det blir fräschare för halsen så. Nedan finner du min tolkning på ”Svensk Förkylningsjamu” 🙂

Du behöver:
5 cm färsk ingefära
2 cm färsk gurkmeja
1/2 dl mynta
5 dl vatten (eller det dubbla om du vill dricka det som te)
honung

Koka upp vattnet
Skala ingefäran och addera gurkmeja och mynta
Mixa slätt och sila
Häll upp i en kopp och blanda i lite honung för extra sötma (och för ge kroppen extra kraft mot bakterier)

Överbliven jamu brukar jag hälla över i en flaska och förvara i kylen. Drick när det känns som att förkylningen är på ingång… eller närsomhelst bara för att det är gott!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.