Erika Mul
Yoga World
YogaÄventyr

Fascinerande fascia

Igår var jag på en workshop om fascia. Fascia kan liknas vid ett spindelnät som binder alla kroppens delar samman (ben, muskler etc). Rör vi på ett finger så skickar det vibrationer i hela kroppen. Rörelsen är inte isolerad bara till just det fingret. Det är även som ett klister – det stelnar när vi gör samma rörelser för länge. Därför är det så bra med yoga – det vidgar vårt rörelsemönster och balanserar vår kropp.

Dagen började med en föreläsning där vi gick igenom vad fascia egentligen är och hur vi kan bearbeta den. Därefter hade vi en klass där vi praktiskt fick jobba med fascian. Personligen tyckte jag det var det bästa på hela dagen. Tiden gick dock väldigt fort – för fort. Två timmar kändes som ingen tid alls och helt plötsligt var det dags för savasana. Extra roligt var det dessutom att jag träffade en vän som jag gick min YTT med. Otroligt häftigt att sitta på Bali och lyssna på prat om anatomi – exakt samma sak som vi gjorde i ett ruggigt Sverige för bara några månader sedan.

Det som jag kommer ta med mig från den här dagen är att fascia utvecklas mycket långsammare än våra muskler. Vår lärare menade att just det ofta är orsaken till att så många skadar sig när de springer sitt första maraton. Det krävs alltså kontinuerlig medvetenhet för att kunna göra en långsiktig förändring.

För mig gav den här dagen mersmak. Jag vill lära mig mer!

4 kommentarer

  1. Så spännande och intressant. Jag sitter i denna stund och sätter ihop en föreläsning om just det! Man kan förlora sig helt när man börjar läsa om kroppens funktioner. Vad fick ni göra på passet – vore spännande att höra med om innehållet?

    1. Extra spännande att forskningen kring fascia just börjat. Tror vi har mycket ny information att se fram emot de närmaste åren. Under passet jobbade vi med två “tennisbollar” och kroppsvikt. Litegrann som med en foamroller men mer specifikt. Roll & Release kallar de klassen… 🙂

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.