Erika Mul
Yoga World
YogaÄventyr

Att vara yogalärare i Ubud

Jag träffade Robyn Thoren Smith på Junos imorse. Ett mysigt café med riktigt bra kaffe. Hon jobbar som yogalärare på Intuitive Flow men är även specialiserad inom tantra. Jag har gått på många av hennes klasser och verkligen blivit inspirerad. Inspirerad och nyfiken på hur hon hittade till yogan samt hur det är att jobba som lärare på Bali. Över en frukost pratade vi om hennes resa och den tänkte jag dela med mig av här:

Hur hittade du till yogan?
Tack vare att min bästa vän introducerade mig. Min första klass var ganska fnissig men efteråt kändes det så bra. Vad det än var så ville jag fortsätta göra just det! Sedan hade jag en lång period som jag yogade på olika gym. Det var först när jag flyttade till Kalifornien som jag började gå till en studio. Lärarna var jättebra och jag lärde mig mycket om linjering. Det var stark fokus på anatomi och det gav mig en bra grund. Jag är glad att jag har den grunden men idag fokuserar jag mer på flödet och det subtila.

Vad fick dig att ta steget till att börja undervisa?
Det var egentligen ett sammanträffande. Jag gick min YTT här på Bali för att fördjupa min egen praktik. För en yogi är Ubud verkligen som ”a kid in a candystore”. Det finns så stort utbud. Jag började resa fram och tillbaka mellan Bali och Kalifornien. Efter ett tag bestämde jag och min man oss för att flytta hit på heltid. Jag skickade ett mejl till Linda som organiserade min YTT och frågade om det fanns något ledigt jobb på hennes studio. Dagen innan vi skulle flyga till Bali fick jag veta att det fanns en plats för mig. Nu har jag undervisat där de senaste två åren.

Vad är det bästa med att undervisa på Bali?
Det känns som en ära och ett privilegium bara att vara här. Naturen är fantastisk, det finns så mycket livskraft. I en studio i en stad finns det fortfarande livskraft men den är svårare att känna. Man blir även exponerad för så många olika kulturer. Jag kan inte förlita mig helt på mitt språk utan måste visa genom att göra. Det är en utmaning men det är kul! Många kommer dessutom hit med en vilja till förändring.

Vad är den största utmaningen?
Man inte kan bygga långsiktiga relationer. De som kommer hit stannar ofta bara några dagar. Det gör det svårt att få en uppfattning om vad som händer inom dem under en klass. Att resa innebär ofta en känsla av rotlöshet så i mina klasser försöker jag lägga fokus på att grunda.

Du börjar dina klasser med att alla har en kort ”sharing” med sin mattgranne. Vad är anledningen till det?
Det bryter den isolering som jag tror kan uppstå hos de som rest länge. En annan anledning är att det händer något magiskt när man får säga sitt namn. Det bildas en större närvaro när det anonyma försvinner. Vi är inte längre ensamma. En sorts vänlighet skapas när man får en känsla av att röra sig tillsammans med vänner istället för med främlingar.

Har du några tips till de som planerar en yogaresa hit?
Besök flera olika studios och lärare. Om du har tid, välj ut några få lärare, introducera dig och berätta vad just du behöver, och stanna hos dem. Det kommer börja hända saker när du går till samma lärare flera gånger. Det är samma skillnad som att gå på 50 olika första dejter eller att binda sig till en relation och att fördjupa den. Gå på massager. Besök tempel. Träffa ”Ida the High Priestess” och få en välsignelse. Tacka lokalbefolkningen och tacka landet för att du får vara här.

Har du några tips till de som vill börja undervisa i yoga på Bali?
På en mental nivå: känn den önskan och börja leva efter det nu. Känn den vibration som uppstår. På en fysisk nivå: kom hit, möt studioägare, börja bygga ett nätverk. Det är så det blir verklighet: genom känslan i din kropp och genom dem du bygger en relation med.

Slutligen, har du något motto som du försöker leva ditt liv efter?
Det som jag direkt kommer att tänka på är: ”feel it to heal it”. Att våga känna efter och att kunna acceptera det som är.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.