Erika Mul
Yoga World
YogaÄventyr

Ceremonier i Ubud

På Bali är religion och tradition en stor del av livet. För lokalbefolkningen är livet en ständig balans för att hålla goda- och onda andar tillfreds. Nästan allt kräver offergåvor och det finns en ceremoni för det mesta. Ceremonier för födsel, döden och allt däremellan.

I lördags fick vi följa med några av våra vänner när de firade en av sina viktigaste högtider – Kuningan. Det här är, enligt tradition, dagen då de andar som besökt ön den senaste veckan kommer återvända till himlen. Det är även dagen då det goda segrar över det onda – dharma över adharma. 

Rent praktiskt innebär det att stora offergåvor placeras överallt (i tempel, på bilhuvar, vid portar osv). Det innebär att nästan alla har minst halva dagen ledigt och att alla går till tempel. För oss innebar det att vi besökte 6 olika tempel. Vi började med familjens eget tempel, därefter grannens tempel och sedan fortsatte vi till olika tempel runt om i byn. Dagen avslutades med ris, kokad jackfruit och alldeles för mycket kakor. 

Jag älskar att ha möjlighet att ta del av Balis kultur på nära håll. För mig är det just det som ger ett djup i att bo utomlands. Man kan såklart bo på Bali utan att sätta sin fot i ett tempel. För mig har det inte varit ett alternativ. Förmodligen av samma anledning som jag lärde mig nederländska när jag bodde i Rotterdam. Jag tycker om att förstå landet som jag bor i. Eller ja… jag tycker i alla fall om att ge det ett ärligt försök. Det är inte alltid som jag lyckas…

Jag råder verkligen alla som kommer till Bali och har möjlighet att delta i en ceremoni att göra det. Ta på er kläder som täcker knän och axlar, smörj in näsan med solkräm om det är på dagen och bunkra med mycket vatten. Förbered dig på många missförstånd men även mycket skratt och kanske även en djupare förståelse för den balinesiska kulturen.

ceremoni

gifts

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.