Erika Mul
Yoga World
Resor

Flyga med bebis – mina bästa tips

Vi flög för första gången med vår dotter när hon precis fyllt sex månader. Den gången flög vi till Singapore. Sedan dess har Daphne hängt med på otaliga äventyr. För oss har det alltid varit självklart att fortsätta resa. Det senaste två åren har jag dock lärt mig en del om att göra resan så smidig som möjligt.

Planering
Om du flyger med spädbarn… boka en baby crib (en liten säng som flygbolaget ordnar). Om ditt barn är för långt/tungt måste du boka ett extra säte eller ha barnet i knäet. Vi har aldrig bokat extra men ofta blivit placerade så att sätet bredvid varit ledigt ändå. Det är dock inte något att räkna med. Långflygningar gör jag alltid på natten. Det kostar ibland lite mer men är värt det! Hellre en sovande bebis än en understimulerad bebis.

Packning
Packa ombyte – både till dig och till babyn. Ta med tillräckligt med blöjor för att klara dig även på resan till och från flygplatsen (samt för eventuella förseningar). Packa bara det allra nödvändigaste (och det som du inte kan vara utan om övrigt bagage skulle komma bort). Var hård mot dig själv. Ju mer struktur du har på handbagaget desto mer tid kommer du ha över till annat.

Start och landning
Försök att amma under start och landning (eller ge annan dryck). Att svälja hjälper mot tryckförändringen. Vid start och landning (och turbulens) måste barnet sitta i knäet med extra säkerhetsbälte. Det här är för mig den största utmaningen. Ofta innebär det att väcka en sovande bebis. Det kan vara lite kinkigt. Då är det perfekt att plocka fram den där nya (prasslande) leksaken för att distrahera…

På flygplanet
Under långresor lever jag efter mottot: är det lätt så är det rätt. Jag låter Daphne bestämma takten. Vill hon se på Babblarna – då ser vi på Babblarna. Det här är inte stunden som jag inför film-restriktioner. På nattflygningar brukar Daphne sova bra. Flyger man två kan det ändå vara fint att ha en överenskommelse om vem som ska ha ”nattjour”. På det sättet är iallafall en pigg när ni kommer fram.

Jag var nervös innan vi gjorde vår första flygning. Det är lätt att läsa historier om vad som skulle kunna hända istället för att fokusera på det positiva. För mig var nervositeten helt i onödan. Mitt bästa tips är därför: bara gör det! Förr eller senare kommer planet att landa och äventyret (strandlivet) kan börja 🙂

2 kommentarer

  1. Bra tips! Dom tar jag med mig, älskar ju att resa men har funderat på hur man ska få till det så smidigt som möjlig (för e d nån stans jag inte är spec yogisk är det på långa resor, och hur d blir med barn vågar jag knappt tänka på) ?

    1. Tack. Vem är yogisk under långresor… egentligen 🙂 Bara testa när ni känner er redo. Det kommer gå galant!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.