Erika Mul
Yoga World
Wellness

Tarmflora och forskning

Just nu läser jag en bok som heter Food Pharmacy. Den handlar om något så spännande (?) som vår tjocktarm. Om hur vår mat och våra vanor påverkar bakteriefloran just där.

Det är viktigt eftersom en stor del av vårt immunförsvar finns i just tarmen. Där finns bakterier som är bra för kroppen och där finns bakterier som är dåliga. Genom vår kost har vi direkt kontroll över hur balansen ser ut. Modern forskning har även kunnat visa att personer som har en inflammation i tarmen har högre risk att drabbas av depression. Bara fem procent av vårt serotonin (kroppens alldeles egna lyckohormon) finns i hjärnan – resten har vi i tjocktarmen. Att vissa forskare börjat kalla tarmen för vår ”andra hjärna” känns därför inte helt långsökt.

Det var inte länge sedan som forskare inte trodde att våra bakterier fyllde någon funktion. Att tänka på hur mycket som ändrats sedan dess är svindlande. Det här fick mig, inte helt osökt, att tänka på när jag för första gången hörde om fascia. Fascian, kroppens klister som håller allt samman, betraktades länge bara som ett fodral åt våra muskler. Något som på operationsbordet skars bort för att frilägga muskler och ben. Idag är det nästan omöjligt att gå på en yin-klass utan att påminnas om fascians betydelse.

För mig är allt det här oerhört spännande. Att något så viktigt fortfarande är så oupptäckt. Jag undrar vart forskningen kommer ta oss de kommande åren…

2 kommentarer

  1. ÄÄÄlskar den boken, och ämnet är så fascinerande! Kan inte få nog av det. Spännande, som du säger, att se vad forskningen tar oss och vart vi befinner oss i frågan om några år! 🙂

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.