Erika Mul
Yoga World
YogaÄventyr

Guide: Ubud

Jag har länge planerat att skriva en guide om Ubud. Utmaningen har varit att jag inte vetat vart jag ska börja. Till min hjälp har jag därför tagit ett mail jag fick från en yogakollega som ska till Ubud i dagarna. Hon har nämligen ställt exakt de frågorna som jag får nästan varje dag. Saxat från hennes mail kommer därför min lilla guide.

Har tusen frågor…Hur är vädret?

Bali har i princip två säsonger, regn- och torrperiod. Är det regnperiod regnar det MYCKET men inte länge, ofta på kvällen. Framförallt är det fuktigt och klibbigt. Torrperioden är det generellt svalare och lite mer behaglig. Generellt brukar man säga att regnperioden är mellan okt-mars. Men precis som i resten av världen är det här inte skrivet i sten. Vi har varit där i februari och det har knappt regnat alls. Däremot hade vi ösregn nästan varje dag i april.

regn Inte alltid soligt på Bali…

Kan man gå omkring i små shorts och linne trots hinduistiska land?

Ja, det kan man. Men om du ska besöka ett tempel, och framförallt när det är ceremoni, är det viktigt att täcka både knän och axlar. Sarong brukar ofta gå att låna på plats.

tempel

Vilken budget bör man räkna med för cirka 3 veckor? mat och husrum.

Det är supersvårt att säga. Det finns verkligen alla prisklasser. Du kan bo på ett 5-stjärnigt hotell och det kostar lika mycket som i Sverige. Du kan även bo på homestay i centrala Ubud för runt 100 kr/natten. Likadant är det med mat. På restaurangerna får du räkna med runt 50 kr måltiden. Vi betalade 5500 kr/månad för vår villa med delad pool. Jag gillar mat och att testa nya smaker. Därför hade jag en relativt hög matbudget på runt 3500 kr i månaden. Då åt jag ute två gånger om dagen + fika. Det går att komma undan betydligt billigare men för mig var det värt det.

Vill jättegärna också ha lite tips om vart man kan bo?

Vi har nästan bara bott i villa som vi hyrt på månadsbasis (via airbnb eller bokat på plats). När vi hyrt villa har vi bott utanför Ubud. Ett område som vi trivts extra bra i är Penestanan. Stannar man i Ubud bara några dagar skulle jag bo på ett homestay mer centralt (för att slippa alla trafikköer). Det finns gott om boende så att boka alla nätter i förväg är inte nödvändigt. Att boka de första nätterna för att sedan prisförhandla på plats är min rekommendation.

villa Ingången till vår villa

vilka utflykter som är värda att göra?

Eftersom vi rest med ett spädbarn har vi gjort realtivt få utflykter. Exempel på lättillgängliga aktiviteter som vi uppskattat är Monkey Forest, Campuhan Ridge Walk, Tirta Empul och Blanco Renaissance Museum.

monkeyforest

yogaställen?

Det finns massa studios i Ubud. Exempel på det är Ubud Yoga House, Under the Banyan tree, Ubud Yoga Center, Seeds of Life osv. De som jag besökt mest är:

Yoga Barn: Yogaklasser från tidig morgon till sen kväll. Olika yogastilar och det finns något för alla. Populära klasser blir dock snabbt uppbokade. Läs mer här.

Radiantly Alive: Älskar deras RA Vinyasa kl 9 på morgonen. Har även lugnare klasser och Fly Yoga på schemat.

Intuitive Flow: Lugna klasser med ett mindre antal elever än på de flesta andra studios. Underbar utsikt över vulkan och djungel. Läs mer här.

intuitiveflow
bra mat?

Jag älskar att äta ute i Ubud. Framförallt det vegetariska/veganska utbudet är underbart. Här kommer ett urval på ställen som jag besöker lite oftare än andra.

Seeds of Life: Endast raw food. Deras SOL Jars/Salad samt Mexican Lasagna är favoriter för mig.

Sayuri Healing Foods: Nyaste hälsostället i Ubud men redan en favorit. Kan ha de snabbaste wifi:et i Ubud + det godaste kaffet.

Sage: Deras veganska Hula Burger får den mest inbitne köttätaren på fall.

Down to Earth: Gott men dyrare än andra ställen. För dig som vill testa men inte betala priset rekommenderar jag deras ”half price Mondays”. Mellan 14-16 är all mat halva priset 🙂

Bali Budha: Har ett praktiskt läge mittemot Radiantly Alive samt en tillhörande butik där man kan köpa med sig massa godsaker hem.

Seniman: Bästa kaffet i Ubud! Mitt favoritställe när jag behöver en pick-me-up mitt på dagen.

Taksu spa: När stadens buller och avgaser blir för mycket är Taksu en perfekt tillflykt. De har en salladsbuffé varje dag som är god (och prisvärd).

Warung Little India: När suget efter indiskt tar överhand är det här det bästa alternativet.

Alchemy: Endast raw food. Min favorit är deras Philadelphia Maki Nori.

Yellow Flower: Liten restaurang med fin utsikt över vulkaner. Läs mer här.

Prima Warung: Underbar nasi campur gjord på bra råvaror för 20 kr. Det finns bara en rätt på menyn (men varieras varje dag). Inte det mysigaste stället att äta på.

The Elephant: Mycket trevlig brunch på helger.

Moksa: Ligger en bit utanför Ubud. Efter maten kan man vandra runt i deras trädgård eller besöka deras ekologiska marknad som hålls varje lördag.

moksa Odlingar på Moksa

och gärna någon spännande healing, du pratade om någon kvinna tror jag som var så bra:)

Det finns så mycket olika alternativ på healing i Ubud. Det är en jättemarknad – på gott och ont. För mig är det svårt att tipsa i det här fallet. Gör det som känns rätt för dig. För massage gillar jag att gå till Cantika Zest.

Nu blev det mycket på en gång, hoppas du läser dina mail där nere också:)

Det gör jag. Hoppas att mina tips kan hjälpa vid planerandet av Bali-resan 🙂

2 kommentarer

  1. Hur hanterar man hela dengue hetsen? Vill verkligen åka dit men är så himla orolig över att få myggbett och vill inte förstöra min semester genom att gå runt o oroa mig. Vad rekommenderar du? Har läst en del och att resa under torrperioden rekommenderas men vill ändå ha tips om hur man ska göra för att vara safe. Det går ju inte att nojja för mkt heller för då reser man aldrig och upplever delar av världen som man verkligen vill se pga vissa risker. Tack på förhand! Mvh Natalie

    1. Mitt bästa tips är att vara extra uppmärksam under skymning – det är då de är som mest aktiva. Myggmedel och kläder som täcker är bästa skyddet. Många restauranger (och yogastudios) har även myggmedel att låna ut 🙂 Det är, som du läst, inte lika mkt mygg under torrperioden som under regnperioden. Jag upplevde dock inte en superstor skillnad. Jag var väldigt orolig till en början. Efter att ha pratat med några som haft dengue förstod jag att det inte alltid behöver vara så farligt. Det gjorde det lättare för mig. Det är aldrig kul att gå omkring och oroa sig – framförallt inte när det är semester! Mvh, Erika

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.