Erika Mul
Yoga World
YogaÄventyr

Balinesiskt nyår

Om en vecka är det dags för Bali att fira nyår men förberedelserna är igång redan nu. Det balinesiska nyåret, eller Nyepi som det heter, skulle jag beskriva som raka motsatsen till nyåret i västvärlden. Istället för att ha en stor fest är det en dag då allt på ön tystnar. Inga får lämna sina hem, elektricitet är förbjudet och det enda som rör sig på gatorna är hundar och höns. Till och med flygplatsen är stängd. Det här är en dag för stillhet och kontemplation. Enligt traditionen ska Bali se obebott ut från luften. På det sättet kommer onda andar flyga vidare till en annan ö istället.

Dagen innan Nyepi handlar om det totalt motsatta. Då har man parader över hela ön. Det bärs på enorma statyer föreställandes monster – så kallade ogoh-ogoh. Varje by bygger minst en ogoh-ogoh och sen tävlas det om vem som byggt den läskigaste. Ogot-ogoh föreställer olika onda andar och efter paraden bränns de upp. Varje ogoh-ogoh tar månader att bygga. Igår var vi och ”inspekterade” dem hos några vänner. Monstren såg inte direkt charmiga ut men det var fint att se hur engagerade alla var. Jag ser fram emot att se dem i paraden om några dagar 🙂

banjar2
banjar

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.